גישור ובוררות: היילכו שניים יחדיו, אלא אם נועדו?
גישור ובוררות הן שיטות חלופיות ליישוב סכסוכים, זו בדרכי שלום ובהסכמה, וזו על-ידי הכרעה של בורר מוסכם.
לעתים קרובות, נדרשים הצדדים, המעורבים בהליך משפטי, להחליט אם לא מוטב להם לעשות שימוש באחת מאופציות אלה, במקום להידון בפני בבית המשפט.
אף על פי ששני התהליכים עוסקים בפתרון סכסוכים מחוץ לבית המשפט, הם שונים מאוד זה מזה.
אלה ההבדלים המרכזיים, שבין הליך גישור לבין הליך בוררות; אלה היתרונות והחסרונות של זו, ואלה של זו:
מהו גישור?
הליך גישור הוא הליך וולונטרי – אשר כל צד לו רשאי להפסיקו בכל עת - שנועד להקל על התקשורת בין הצדדים המעורבים בסכסוך, ולהביאם לכלל הסדר פשרה, שיטיב עמם.
המגשר הוא אדם, שעבר לשם כך הכשרה, ואשר מסייע לצדדים להגיע לפתרון, שיהיה בבחינת WIN-WIN עבורם.
לעיתים קרובות, המגשר הוא עורך-דין, שופט בדימוס, או תרפיסט, שהוכשר במיוחד לסייע לאנשים לתקשר באופן יעיל ולהסכים על פתרונות, שיועילו לכל אחד מהם.
הליך גישור הוא הליך קצר, שבדרך כלל אינו נמשך מעבר למספר מצומצם של שעות, ואשר עשוי להביא לסיום מהיר וראוי של ההליך המשפטי.
כל הדברים שנאמרים במסגרת הליך הגישור סודיים, ואין לגלותם בשום מקום, ואף לא בפני בית המשפט.
הסדר הגישור אינו ניתן לאכיפה, אלא לאחר שבית המשפט נותן לו תוקף של פסק-דין.
ההליך הוא, כאמור, וולונטרי, אלא שלאור הרצון להרבות בהליכים שכאלה, מופנים תיקים של בתי-משפט מסוימים, באופן אוטומטי ומחייב, לישיבת מהו"ת (ראשי התיבות של המילים: "מידע", "הכרות" "ותיאום"), המתקיימת ללא עלות, ושבה המגשר מסביר להם על מהותו של הליך הגישור, ובודק את רצונם להשתתף בו.
למגשר אין סמכות להורות לצדדים להגיע לפתרון מסוים. הוא עושה שימוש בהכשרתו ובניסיונו הרב, על-מנת לסייע להם לרדת לעומקה של המחלוקת הנטושה ביניהם, לנתחה באופן ראוי ובלב חפץ, וכך להגיע לפתרונות הולמים.
רבים הם המקרים, בהם הליך הגישור אכן מוביל להסדר גישור, המייתר את הצורך בבירור התביעה על-ידי בית המשפט.
מאחר שמטרתו העיקרית של הליך הגישור היא להביא את הצדדים הנצים לפתרון, שיוכל להביאם להמשך קיומה של מערכת יחסים תקינה, הוא אפקטיבי במיוחד בהליכי גירושין, על כל הכרוך בהם, במחלוקות בין שותפים לעסק, ועוד ועוד.
עם זאת, ההליך מתאים ויעיל גם במקרים, בהם המדובר במחלוקת שבסיומה, כל מקרה, ייפרדו דרכיהם של הצדדים.
יתרונות הגישור:
הצדדים נוטים להרגיש מסופקים יותר מההסדר, בעיקר לאור זאת שהם-עצמם יצרו אותו. הדבר מגביר גם את תחושת המחויבות שלהם כלפיו.
טבע האדם להעדיף פתרונות, שקיבלו את ברכתו, מראש, על-פני פתרונות, שנכפו עליו על-ידי אחרים, לרבות על-ידי בית המשפט או בורר.
כאמור, כתוצאה מהליך גישור, יהיה בידי הצדדים לו להמשיך ולשתף-פעולה ביניהם, לשמור על הקשרים ביניהם, ולא ליצור עוינות נוספת (דבר חשוב במיוחד בהליכי גירושין, כאשר בני הזוג הם הורים לילד/ים משותף/פים).
הליך הגישור קצר, יעיל וחסכוני יותר מהתדיינות משפטית.
חסרונות הגישור:
הליך גישור יצלח ויסתיים בהסדר גישור, רק כאשר הצדדים, ממשתתפים בו, מגיעים אליו בלב פתוח ובנפש חפצה, נכונים לשמוע כל טענה, ולהתייחס אליה באופן רגוע והולם.
הליך גישור לא יצלח – למעשה, לא יהיה טעם בפתיחתו - כאשר איזה מן הצדדים לו יגיע אליו ובפיו "תנאים מוקדמים", סייגים או דרישות כלשהם.
מהי בוררות?
בוררות היא שיטה חלופית נוספת ליישוב סכסוכים, אשר במסגרתה צד שלישי, שזהותו הוסכמה בין הצדדים, או שמונה על-ידי בית המשפט – "הבורר" - שומע את טענותיהם, מעיין בראיותיהם, ומכריע במחלוקת, הנטושה ביניהם, כאילו היה שופט.
למרות דמיונו הרב להליך בפני בית המשפט, הליך הבוררות מתנהל, בדרך כלל, באופן פחות פורמלי.
בהסכם הבוררות רשאים הצדדים לקבוע, כי הבורר יהיה פטור מניהול ההליך בהתאם לסדרי הדין ו/או לדיני הראיות. הם יכולים לקבוע, שהבורר יהיה פטור מהכרעה בהתאם לדין המהותי, ושיהיה עליו להכריע בהתאם לאשר ייראה בעיניו נכון וצודק. הם רשאים גם לפטור אותו מחובת ההנמקה של פסקו.
בחוזים רבים נכלל "סעיף בוררות", במסגרתו קובעים הצדדים לו, כי מחלוקות ביניהם יוכרעו על-ידי בורר. התניית בוררות שכזו מחייבת את הצדדים להסכם, ובמקרה כזה, הם לא יוכלו להגיש תביעה לבית המשפט, אלא רק לבורר.
סעיפי בוררות נפוצים במיוחד בחוזים עם ספקי שירותים ומוצרים, כגון חברות ביטוח, חברות התקשורת ועוד ועוד.
פסק הבורר אינו ניתן לאכיפה, אלא לאחר אישורו על-ידי בית המשפט.
לפעמים מוסכם בין הצדדים, בהסכם הבוררות, כי פסק הבורר יהיה נתון לערעור, בפני מי שהם קבעו בו.
יתרונות הבוררות:
הליך הבוררות "פרטי" יותר, והסיכוי שדברים ממנו יפורסמו ברבים קטן מאשר בהליך בבית המשפט, הפתוח לכול.
בדרך כלל, ההליך מהיר ויעיל יותר מאשר הליך בבית המשפט.
כאמור, ההליך פחות פורמלי, מאשר הליך בפני בבית המשפט.
הצדדים יכולים לבחור את הבורר, והם אינם נתונים ל"מזל" בקביעת השופט, שיישב בדינם.
במקרים רבים, ממנים הצדדים בורר מקצועי, המחזיק במומחיות ובבקיאות בנושאים שבמחלוקת.
חסרונות הבוררות:
המדובר בהכרעה מחייבת בין עמדות הצדדים – במסגרתה יש "מנצח" ויש "מפסיד" - ולא בהסדר, המביא בחשבון את רצונותיהם ואת צרכיהם של כל הצדדים – בבחינת WIN-WIN.
ניהול הליך בוררות עלול להיות יקר יותר מאשר ניהול הליך בבית המשפט. שכרו של הבורר נכבד, בדרך כלל, ובמסגרת הבוררות קיימות הוצאות נכבדות נוספות.
גם לאחר מתן פסק הבורר, זכאי הצד המפסיד להתנגד – על-סמך טענות מסוימות - לאישורו של פסק הבורר, שאו-אז יתנהל בין הצדדים הליך משפטי נוסף, שיכול להיות ארוך ויקר, ושתוצאתו מי ישורנה.
דמיון והבדלים עיקריים בין גישור לבוררות
לצד זאת, שהליכי הבוררות והגישור כרוכים בהתייצבות בפני צד שלישי, שתפקידו לסייע להם בפתרון הסכסוך, קיימים ביניהם קווי דמיון נוספים:
הסכסוך, ותהליך פתרונו, יכולים להישאר פרטיים ולא להפוך לרישום ציבורי.
תהליך פתרון הסכסוך יכול להיות מהיר ויעיל יותר, מאשר בירור בבית המשפט.
קיימים מקרים ומתקיימות נסיבות, בהם הליכי בוררות וגישור עשויים להתאים יותר, מאשר בית המשפט.
הצדדים לסכסוך יכולים, בדרך כלל, לקבוע את זהותם של הבורר ושל המגשר.
בין שני סוגי ההליכים האמורים קיימים גם הבדלים:
בוררות מסתיימת בפסק בוררות מחייב, שאינו תלוי בהסכמת הצדדים, בעוד הליך גישור יסתיים, תמיד, כרצונו של כל צד לו. יכול והוא יסתיים בהסדר גישור, ויכול שיסתיים ללא הצלחה.
הליך הגישור מעודד תקשורת מועילה בין הצדדים, בעוד שהליך הבוררות מתחפר כל צד בעמדותיו, מציג אותן בפני הבורר, בעודו מזעיף פנים כלפי יריבו, ומייחל לניצחון בסיומו.
גישור נוטה להיות שיתופי יותר, בעוד שבבוררות התהליך עשוי להיות יותר מעשי וממוקד בהכרעה.
האם גישור או בוררות מתאימים לך?
בנסיבות המתאימות, גישור או בוררות עשויות להיות דרכים ראויות ויעילות ליישוב סכסוכים.
זוג נשוי, שהחליט להתגרש, למשל, טוב יעשה אם ימהר אל מגשר מתאים, על-מנת שהלה יסייע בידי שני בני הזוג, גם יחד, לבוא לכלל הסכם גירושין הגון וראוי. צדדים לסכסוך חוזי-עסקי, מנגד, יעדיפו לפעמים לבררו, בשקט והרחק מאור הזרקורים, בפני בורר בעל ידע ומומחיות בנושא הבוררות.
הגישה הנכונה ליישוב סכסוכים תלויה במקרה הפרטי ובנסיבות הקשורות אליו.
מומלץ למעורבים בסכסוך משפטי, שיפנו אל עורך-דין, על-מנת לברר עמו אם איזו מן הדרכים החלופיות ליישוב סכסוכים, תתאים לעניינם ולמצבם.
לקבלת ייעוץ משפטי צרו קשר