הנאים השכנים בעיניך? גבולות המילה והמחיר המשפטי
- tytunovichlaw
- 13 במאי
- זמן קריאה 2 דקות

חיים בשכנות אינם תמיד פשוטים ומצריכים לעיתים אורך רוח, סבלנות, התחשבות ובעיקר מזל, שכן אין אנחנו יכולים להחליט תמיד מי יהיו השכנים בדירה ממול, ולעיתים הם משפיעים על חיינו אף יותר ממשפחה או חברים.
חילוקי דעות על רעש, חניה או ניקיון עלולים להידרדר במהרה לשיח פוגעני, קללות והשמצות. בשנים האחרונות חלה עלייה בהגשת תביעות לשון הרע בין שכנים, כך שמחלוקות שלעיתים עשויות להיפתר בין כותלי הבניין, מגיעות לפתחן של אולמות בתי המשפט.
פרסום לשון הרע עשוי להיות התבטאות פוגענית, בכתב או בעל פה, ובלבד שפורסם בפני אדם נוסף מלבד הנפגע, ואף אם לא הוכח נזק בפועל.
חוק איסור לשון הרע מאזן בין הזכות לשם טוב לבין חופש הביטוי. לכן, לא כל התבטאות פוגענית תהווה עילת תביעה בלשון הרע.
במקרים של סכסוך שכנים, התבטאויות פוגעניות, מתפרסמות לרוב, באסיפות דיירים; בקבוצות הווטסאפ, המשותפות לדיירי הבניין; במכתבים, שמופצים בתיבות דואר ו/או על גבי לוח המודעות בלובי הבניין; ולעיתים אף ברשתות חברתיות.
חשוב להדגיש, כי לא כל התבטאות פוגענית מצד שכן מהווה לשון הרע. החוק מכיר בהגנות מסוימות, כגון "אמת דיברתי" ו"תום לב". בתי המשפט בוחנים, בין היתר, את נסיבות הפרסום, האם נעשה מתוך כוונה לפגוע, האם הפרסום חוסה תחת איזו מהגנות החוק וכו'.
חשוב להבהיר, כי אם אין בידיכם ראיות מוצקות להאשמות כלפי שכן אחר, הסיכון המשפטי גובר.
הגבול בין שיח שכנים לגיטימי, לבין ביצוע עוולה, הולך ומטשטש בעידן של תקשורת מיידית, קבוצות שכונתיות ורשתות החברתיות.
מודעות לחשיבות המילה, אחריות אישית וזהירות בפרסום טענות, יכולה למנוע לא רק סכסוכים, אלא גם הליך משפטי, שגם בסופו תיאלצו להישאר שכנים.
היקף החשיפה להתבטאות הפוגענית עשוי להיות רחב ולגרום לנזק לנפגע. במקרים כאלה, מומלץ להתייעץ עם עורך דין המתמחה בלשון הרע, על-מנת להעריך את סיכויי התביעה.
האמור אינו מהווה ייעוץ משפטי, ויש להיוועץ בעורך דין לצורך קבלת חוות דעת מותאמת אישית.